Zarówno administratorzy, jak i użytkownicy mogą temu zapobiec. Na szczęście na terenie Unii Europejskiej wiadomości użytkowników będą domyślnie wyłączone z publikacji.
Strony serwerów Discord od 16 listopada
Jak podaje firma w oficjalnym wpisie, Discord zapowiedział wprowadzenie szerokich zmian, które mają ułatwić postronnym znajdowanie informacji bez potrzeby dołączania do danej społeczności. Od 16 listopada każdy Discoverable Server będzie miał stronę internetową. Jeśli administrator jej nie utworzy, Discord wygeneruje stronę domyślną na podstawie profilu serwera. Strony mogą też wyświetlać automatyczne podsumowania dyskusji z publicznych kanałów. To jednak nie wszystko.
Od połowy grudnia wybrane wiadomości z publicznych kanałów mogą być widoczne zarówno na stronach serwerów, jak i w wynikach wyszukiwania, np. Google’a, w niezmienionej, oryginalnej formie. Wdrożenie tej nowej funkcji będzie odbywać się stopniowo, tym samym pierwsze wiadomości zobaczymy zapewne z kilkutygodniowym opóźnieniem. Discord tłumaczy, że chce w ten sposób udostępnić wiedzę zamkniętą dziś w dość sztywnych ramach serwerowych rozmów, a przyczyną tej zmiany jest to, że popularny komunikator… zabił wiele forów tematycznych. Kanały, których treść może trafić do sieci, mają być oznaczone.
Kogo dotyczą zmiany?
Kluczową informacją jest to, że zmiany obejmują tylko Discoverable Servers. Taki serwer musi mieć również co najmniej 1000 członków i działać od minimum ośmiu tygodni, a ponadto spełniać wymagania dotyczące aktywności i bezpieczeństwa. Według Discorda tego rodzaju społeczności jest obecnie ponad 63 tysiące. Do sieci nie trafią też wszystkie dane: zmiany nie obejmą serwerów prywatnych, wiadomości między użytkownikami i rozmów grupowych.
Co więcej,administratorzy mogą w danego serwera wybrać kanały, których treści zostaną potem udostępnione na zewnątrz, albo wręcz wyłączyć dla danego serwera taką możliwość. Również użytkownicy nie są zdani na łaskę administracji: mogą oni wyłączyć publikację własnych wiadomości w ustawieniach użytkownika, w sekcji Dane i prywatność. Dostępna tam opcja obejmuje wszystkie serwery Discoverable, ale nie dotyczy automatycznych podsumowań, którymi zarządzają administratorzy.
Co z UE i osobami niepełnoletnimi?
Trochę inaczej wygląda to w wybranych obszarach. W Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Brazylii, Australii i Korei Południowej wspomniane ustawienia związane z dzieleniem się treściami pozostaną domyślnie wyłączone. Discord podkreśla również, że w przypadku nieletnich użytkowników funkcje te będą całkowicie wyłączone. A co z treściami już opublikowanymi? Zmiana decyzji dot. dzielenia się treściami nie cofnie dostępu do wiadomości już opublikowanych w czasie, gdy zgoda była aktywna. Ale można to obejść: tego rodzaju wpisy pozostają widoczne tak długo, jak są na serwerze – wystarczy więc usunąć naszą wiadomość, by ta zniknęła i z serwera, i z wyników wyszukiwania. Z kolei wiadomości sprzed połowy grudnia 2026 r. nie będą publikowane niezależnie od ustawień.











0 komentarzy