Być na swoim
Ostatnia część faktury to oczywiście podsumowanie. W wierszu razem znajdują się proste sumowania wcześniej uzyskanych wartości – odpowiednio kwota netto, stawek podatku oraz brutto.
Pozostała część, zestawiająca sumy wartości dla poszczególnych stawek podatku VAT, to komórki zawierające już tzw. sumy warunkowe. Przyjrzyj się np. formule w komórce I33: =SUMA.JEŻELI($J$23:$J$27;”=”&J33;$I$23:$I$27)
Komórka I33 zawiera łączną wartość wszystkich towarów (znajdujących się na fakturze) obłożonych 22-procentowym podatkiem VAT. Formuła ta sprawdza zakres J23:J27 (kolumna %) i porównuje go z wartością wpisaną do komórki J33 (22). Następnie z zakresu I23:I27 sumowane są tylko te pozycje, dla których w odpowiadających im wierszach kolumny J znaleziono stawkę 22-procentową podatku.
W tej części faktury mogą się pojawić wartości 0. Warto je ukryć. Najłatwiej to wykonasz formatowaniem warunkowym. Zaznacz zakres komórek części podsumowania (w naszym przykładowym skoroszycie będzie to zakres I31:I37 oraz K31:L37), następnie z menu Format wybierz Formatowanie warunkowe.
W oknie Formatowanie warunkowe wybierz z rozwijanych list wybierz kolejno Wartość komórki jest, równa i w polu tekstowym wpisz 0. Kliknij przycisk Formatuj....
W oknie Formatowanie komórek rozwiń listę Kolor i wybierz z niej biały, po czym kliknij przycisk OK i jeszcze raz OK. W oknie głównym Excela zerowe zapisy zostaną zamienione na białe (ponieważ modyfikowany obszar jest zaznaczony – wciąż są widoczne, ale po odznaczeniu znikną).
Pozostała część dokumentu to już kosmetyka. Kwota do zapłaty pochodzi z przeniesienia wartości z komórki L31, natomiast kwota słownie to wynik działania dodanej do Excela funkcji SLOWNIE (patrz ramka „Automatyczna zamiana zapisu liczbowego na zapis słowny”. Dodaj jeszcze dwa obszary na podpisy i pieczęcie stron transakcji, i gotowe! Nie zapomnij o zapisaniu skoroszytu (najprościej za pomocą kombinacji klawiszy [Ctrl]+[S]) i pamiętaj o przykładowym skoroszycie zamieszczonym przez nas na krążku – możesz samodzielnie sprawdzić opisywane przez nas formuły i działania.